ayurvedische massage

Ayurveda_humorsAyurveda komt van de woorden Ayus (leven) en Veda (leer).  Het is een eeuwenoude manier om gezond te blijven. In het oude India vormden de diverse Veda’s (geschriften) de basis om met lichaam en geest om te gaan en zo een lang en gelukkig leven te leiden. Los van de oude geschriften zijn er ook veel praktische vaardigheden van generatie op generatie doorgegeven, en langzamerhand tot de westerse wereld doorgedrongen. Twee elementen die tegenwoordig ook bij ons gemeengoed zijn geworden zijn Yoga en Massage. Daarnaast spelen meditatie, kruidenleer en voeding een belangrijke rol.

Een Ayurvedische massage behandelt niet alleen het lichaam, maar ook het zogenaamde energie-lichaam. Je kunt het lichaam zien als een ui met meerdere schillen. Aan de buitenste schil (het lichaam) kunnen bepaalde klachten (bv. stijve spieren, darmproblemen, huidirritatie) zich manifesteren, terwijl de oorzaak veel dieper ligt. De massage is heel ontspannende manier om tot de diepere lagen te komen, blokkades op te heffen en de levensenergie weer te laten stromen. Met behulp van warme olie, en het behandelen van de marmapunten (Ayurvedische drukpunten) krijgt het lichaam een impuls om weer helemaal in balans te komen.

Elke persoon is anders, elke massage is uniek. Binnen de Ayurveda wordt gewerkt met de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Wanneer je voor de uitgebreide variant (100 minuten) van Ayurvedishce massage kiest, gaan we eerst na welke constitutie je hebt en welke rol de vijf elementen hierbij spelen. Aan de hand van een tweetal vragenlijsten herleiden we waar de elementen uit balans zijn. Op basis hiervan stel ik een persoonlijke olie op samen en pas ik de intensiteit van de massage aan. Zo ontstaat een massage die precies bij je past.

De lichaamsdelen die bij deze massage aan bod komen zijn: voorkant en achterkant benen, armen, buik, borstbeen, hoofd, nek, schouders, rug.